Pleitgenootschap Eggens

Over ons

Samen werken we aan jouw groei!

Samen werken we aan jouw persoonlijke en professionele groei. Bij Eggens leer je te durven en je grenzen op te zoeken. Verdiep je op een leuke manier in je rechtenstudie en ontdek een nieuwe passie. Breid je netwerk uit en geniet van onze inhoudelijke en sociale activiteiten. Aan het einde van de rit heb je een streepje voor op je studiegenoten en ben je beter voorbereid op de praktijk.

Over Eggens

Pleitgenootschap Eggens is hét Pleitgenootschap van Utrecht. Eggens heeft als doel zowel beginnende als gevorderde rechtenstudenten enthousiast te maken voor het pleiten. We hebben daarom bij Eggens verschillende pleitavonden ingericht op ervaren en minder ervaren pleiters en organiseren elk jaar ons landelijke toernooi: het Nationaal Appèlconcours. Naast de inhoudelijke activiteiten is Eggens bovenal een hechte vereniging. De borrels na de trainingen zijn altijd drukbezocht en door het hele jaar heen worden sociale activiteiten georganiseerd.

Over pleiten

Gekleed in toga je betoog op heldere en overtuigende manier uiteen kunnen zetten is een prachtig onderdeel van het advocatenberoep. Complexe juridische problemen leer je analyseren en uit te leggen aan anderen. hierdoor gaat de studiestof een stuk meer leven; als voor een waterdicht pleidooi dien je namelijk alles heel goed uitgezocht hebben. Wie tijdens zijn studie al gepleit heeft, heeft altijd een streepje voor. Ook buiten de rechtszaal word je een vlotte spreker die niet terugdeinst voor spreken in het openbaar. Maar bovenal: pleiten is ontzettend leuk!

Wedstrijden

Als lid kan je Eggens vertegenwoordigen op pleitwedstrijden door het hele land. Na een traject van begeleide voorbereiding kan je je opgedane pleitvaardigheden laten zien aan een vakkundige jury. Zij zullen je van goede feedback voorzien zodat je nog beter kan worden. Misschien kom je zelfs in de finale terecht. Wedstrijden worden vaak afgesloten met een groots diner. Je kan er rechtenstudenten, recruiters en andere vakmensen ontmoeten en zo je netwerk uitbreiden. Eggens bekostigt de helft van de deelnamekosten.

Wedstrijden van Eggens

Eggens organiseert twee keer per jaar een Intern Toernooi voor leden in de Utrechtse rechtbank. Daarnaast organiseert Eggens het Nationaal Appèlconcours: een unieke wedstrijd waarbij een procedure in hoger beroep wordt nagebootst bij het Gerechtshof te Den Haag.

Solliciteren voor bestuur? Mail je c.v. en korte motivatie naar bestuur@pleitgenootschap-eggens.nl

Het bestuur

Delano Mella Inoa

Voorzitter

Sydney Vooijs

Secretaris

Peijo Hulzebos

Penningmeester

Mariëlle Deppe

Bestuurslid Intern

Onze vereniging

Historie

Historie

In 2011 besloot een groep gedreven rechtenstudenten van de Universiteit Utrecht mee te doen aan de Nationale Snelpleitwedstrijd (NSPW). Nadat zij in de finale een ander Utrechts team versloegen merkte beschermheer van de NSPW professor Schoordijk op dat het een feestelijke middag was voor de Universiteit Utrecht. Tegelijkertijd vond hij het jammer dat geen van de Utrechtse teams de naam droeg van één van de grote Utrechtse juristen, Molengraaff of Eggens. Omdat het Molengraaff Instituut al bestond, werd door het team besloten de naam 'Pleitgenootschap Eggens' te dragen bij de volgende wedstrijd.
In de aanloop naar een volgende wedstrijd, de Nationale Pleitmarathon (NPM), werd voor de grap besloten bij winst daadwerkelijk een pleitvereniging op te richten. En belofte maakt schuld. Nadat de NPM gewonnen werd onder de naam van zustervereniging Sirius, werden de koppen bij elkaar gestoken om over de oprichting van een nieuwe vereniging te praten. Tijdens een gezellig avondje dineren werden de eerste plannen geschetst, die later in de verschillende studentenkamers werden uitgebouwd. De Nederlands-Vlaamse Pleitcommissie van datzelfde jaar was de eerste wedstrijd die onder eigen naam werd gewonnen. Op 29 september 2011 werden de statuten opgenomen in een notariële akte en vanaf collegejaar 2011 - 2012 staat Pleitgenootschap Eggens open voor nieuwe leden.

Commissies

De commissies van Eggens zijn stuk voor stuk belangrijk voor de vereniging. Een commissie bestaat uit 3 á 4 leden en wordt begeleid door iemand van het bestuur. Als commissielid sta je dichtbij de vereniging, heb je het gezellig met elkaar en doe je verschillende (organisatorische) vaardigheden op. Als je voor het collegejaar 2020-2021 deel uit wilt maken van een van deze commissies kan je een mailtje sturen naar bestuur@pleitgenootschap-eggens.nl met je CV en een korte motivatie.

Nationaal Appèlconcourscommissie
Organisatie van Eggens’ nationale pleitwedstrijd. Dit is een unieke wedstrijd waarin een hoger beroepsprocedure wordt nagebootsts bij het Gerechtshof te Den Haag.

Intern Toernooicommissie
Organisatie van de twee interne pleitwedstrijden van Eggens: het Intern Zomer- en Wintertoernooi. Deze wedstrijd is open voor leden en wordt gehouden in de Utrechtse rechtbank.

Kascommissie
Controle van de financiën van de vereniging en het uitbrengen van advies. Promotie- en Activiteitencommissie Organisatie van sociale activiteiten voor de leden en de promotie hiervan.

De Raad van Advies

De vereniging wordt van advies voorzien door de Raad van Advies (RvA). De RvA heeft een adviserende rol en wordt elk jaar gevormd door oud-voorzitters. De RvA van 2020/2021 bestaat uit Nina Snel, Maarten Hendriks en Espen van der Burg.

De leden van de RvA brengen advies uit over de stukken die voorliggen op een ALV en adviseren het bestuur bij belangrijke beleidsvragen. Indien er een conflict ontstaat tussen de leden en het bestuur, treedt de RvA op als bemiddelaar. Mocht je er niet uitkomen met het bestuur, dan kan de RvA bereikt worden via raadvanadvies@pleitgenootschap-eggens.nl